zondag 21 december 2008

Favela Rising



Jelle had het in een eerder geplaatst blogbericht over het belang van funkmuziek in de sloppenwijken van Rio de Janeiro en over de welbekende film 'Citade de Deus', ik wil daar graag een interessante documentaire aan toevoegen: 'Favela Rising' (2005).

Anderson Sa is een ex-drugdealer uit Vigario Geral, één van de meest gewelddadige favelas in Rio de Janeiro, van wie veel familieleden en vrienden vermoord zijn. Via positieve invloeden wil hij de eenheid in de favela terugbrengen. De voormalige drugsdealer richt met enkele vrienden de succesvolle beweging AfroReggae op die jongeren met behulp van hiphop en dans uit de geweldsspiraal bevrijdt. Jongeren worden gestimuleerd om muziek te maken in plaats van drugs te dealen of zich aan te sluiten bij jeugdbendes.

Ik kreeg alvast een goed gevoel vanbinnen bij het zien dat deze aanpak werkt doordat vele jongeren er zich bij aansluiten. Het feit dat ze hun woede kunnen omgezetten in ritme, is belangrijk voor deze jongeren die hoop zoeken in een omgeving van corruptie, drugs en geweld.

Eva De Leever

1 opmerking:

Dennis zei

Commentaar op Favella Rising:

De documentaire die eva aanhaalt geeft volgens mij een fenomeen aan waar ik zelf ook hard in geloof. In m’n blog over “Rockfilantropen” haalde ik reeds aan dat heel wat rock-artiesten zich maatschappelijk en politiek engageerden. Dit filmpje toont echter aan dat het wel duidelijk mag zijn dat dergelijk engagement zich niet beperkt tot de “rockers” alleen!

Naast het “engagement” van heel wat artiesten toont dit filmpje mooi aan dat muziek een krachtig instrument kan zijn. Niet enkel om geld bijeen te rapen of om een bepaalde boodschap over te brengen (zie het voorbeeld van de Live earth-concerten), maar gewoonweg om mensen samen te brengen of om jongeren “bezig te houden”. Ik geloof persoonlijk ten volle in de kracht van muziek en juich projecten zoals in bovenstaand filmpje dan ook zeker en vast ook toe. Zelf ben ik dan ook muziekcoördinator van een lokaal jeugdhuis waar geregeld beginnende dj’s of jonge bands hun ding kunnen doen. Hoewel dergelijke simpele initiatieven eerder triviaal lijken, meen ik dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Een voorbeeld: Vorig jaar deden we een benefietconcert met 3 verschillende punkbands. Tal van jongeren raakten duidelijk geïnspireerd door de muziek en de gedachte erachter en startten hun eigen band op waardoor ze nieuwe hobby creëerden en tegelijkertijd positief bezig waren en dus niet zomaar op straat rondhingen. Tal van andere voorbeelden waar “hangjongeren” van de straat worden gehouden door middel van verschillende projecten omvatten op de één of andere manier steeds wel iets dat met muziek te maken heeft. Ook in negatieve zin erkennen beleidsmakers de kracht van muziek. Zo trachtte men bijvoorbeeld reeds op verschillende locaties klassieke muziek te gebruiken om de hangjongeren te verjagen.(1)

Graag zou ik ook de aandacht willen vestigen op de Franse rapgroep NTM (afkorting voor het niet erg kindvriendelijk klinkende: Nique Ta Mère). De leden van de groep zijn opgegroeid in Seine-Saint-Denis, beter bekend als één van de banlieues van Parijs.(2) De bekende rellen van 2005 liggen velen nog vers in het geheugen en tonen dan ook duidelijk aan hoe grimmig de sfeer in deze voorsteden vaak is.(3) Ook de magistrale film “La Haine” schept een erg duidelijk, doch onrustwekkend beeld van de leefbaarheid in deze voorsteden. Het is dan ook deze turbulente context dat je NTM en z’n teksten moet bekijken. De muziek kan duidelijk gezien worden als een reactie op de slechte levensomstandigheden in de voorsteden en de manier waarop de bewoners - vaak van vreemde origine - worden behandeld door de politie of buitenstaanders. Hoewel de teksten vaak erg expliciet zijn, meen ik toch dat de uiting van de gevoelens van haat via het medium van rap, een betere oplossing is dan zelf te grijpen naar molotovcocktails of zelfs geweren. De rapformatie kende wereldwijd heel wat populariteit en zette dan ook heel wat andere jongeren aan om hun woede te kanaliseren.

Om af te sluiten zou ik graag ook nog verwijzen naar de 0110 concerten voor de verdraagzaamheid.(4) Ook hier werd immers getracht om door middel van muziek mensen samen te brengen en bij hen iets teweeg te brengen. Al deze voorbeelden, samen met dit van in het filmpje doen toch vermoeden dat de kracht van muziek, hoe klein die ook soms lijkt, zeker en vast niet mag worden onderschat!

(1) http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2004/08_augustus/18/buitenland/0818_bach_verdrijft_hangjongeren_0945.xml
(2) http://www.rfimusique.com/musique/sitefr/biographie/biographie_8843.asp
(3) http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/5/6/060507_saint_denis.html
(4) http://www.humo.be/tws/deze-week/13787/na-de-moorden-0110-het-concert-voor-een-verdraagzaam-antwerpen.html